sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Joulutapahtuma koululla

Tänään oli Ruotsinkylän koululla Joulutapahtuma, jonka olivat järjestäneet eri luokkien vanhemmat yhdessä oppilaiden kanssa. Oli taas kerran mukava palata kotiin pakaasien kanssa. Niissä oli arpajaisvoittoja, bingovoittoja ja erilaisia leivonnaisia montaa eri sorttia.

Ajatuksena oli lähinnä piipahtaa paikalla siivouksen lomassa, mutta aikaa meni lähes pari tuntia. Tuo siivoukseni tuntuu kestävän ikuisuuden. Muuton jäljiltä "toimistoni" inventointi kierrätykseen ja säästöön menevän sekä suoraan energiaksi joutuvan paperin kohdalla ottaa oman aikansa. Toisaalta tämänpäiväinen breikki oli tarpeen.

Koululla oli siis virikkeellistä toimintaa monissa eri pisteissä ja syömäpuoltakin pöydät notkuen. Eri luokkien vanhemmat olivat kehitelleet ideoita ja oppilaat olivat mukana joissakin toiminnoissa. Askartelu tuntui heitä eniten kiinnostavan ja monia vanhempiakin. Joulukoristeita ei tarvitse niin paljon kaupasta hakea, kun voi käyttää omatekoisia.

Suurin ansio piipahtamiseni venymiseen oli kuitenkin ihmisten kanssa jutustelu. Monia vanhempia ei tule tavanneeksi muissa yhteyksissä. Etenkin huoli koulun laajennuksen lykkääntymisestä kunnan talouteen vetoamalla tuntui huolettavan monia. Järkevästi toimimalla kunta säästäisi tekemällä riittävän laajennuksen näinä aikoina, kun investointien kustannukset ovat alhaisella tasolla.

Valitettavasti osa päättäjistä ajattelee korkeintaan seuraaviin vaaleihin ulottuvalla perspektiivillä. Siitä on surullisena osoituksena kyläkoulujen lakkautukset ja alimitoitetut peruskorjaukset ja laajennukset jäljelle jäävissä kouluissa. Jopa sellaisia perusteluita kuulee, että pienessä koulussa oppilaat eivät saa tarpeeksi virikkeellistä opetusta, koska tilat ovat liian pienet. Ei voi harrastaa tarpeeksi monipuolisia liikuntalajeja jne.

Koulujen elinvoimaisuus on turvattava niitä kehittämällä. Tuusula on muuttovoittoinen kunta ja etenkin lapsiperheiden suosiossa. Tähän on yhtenä syynä luonnon läheisyys. Lapsien kasvun kannalta on aivan eri asia tapahtuuko se betonilähiössä vai maaseutumaisessa ympäristössä. Tänne tulee siis jatkossakin lapsiperheitä, joten kyläkoulut säilyvät elinvoimaisina tulevaisuudessakin. Niihin kannattaa satsata siis jo nyt, vaikka lyhyellä tähtäimellä edessä olisikin joitakin pienen oppilasmäärän vuosia.

Lisäksi rakentamisen laadun on noustava hintaa tärkeämmäksi kriteeriksi ja suunnittelussa on jätettävä riittävästi väljyyttä tilojen käytön mahdollisille muutoksille. Tuusulassa on tehty aivan liikaa alimitoitettuja laajennuksia mukamas säästösyistä. Se on johtanut tähän laajennusten ja peruskorjausten kierteeseen, kun melko uudessa tilassa alkaa kohta haista homeelle ja se tilakin on vielä liian pieni.

Me kuntalaiset ansaitsemme parempaa ja etenkin meidän lapsemme.

1 kommentti:

LiisaK kirjoitti...

Hei!

Ja kouluasiassa kannattaisi minusta muistaa, että koulukuljetukset toimivat myös toiseen suuntaan samalla rahalla, isoista pieniin. On todella järjen köyhyyttä sulkea kasvavassa kunnassa valmiita kouluja, joita kehittämällä pystyttäisiin luomaan hyviä, pienempiä yksiköitä. Ja että kannattaisi kehittää pienempiä ulsiköitä sen sijaan että tehdään isoista vielä isompia, sillä mitä suurempi koulu, sen enemmän kaikenlaisia ongelmia...

Liisa k