torstai 11. kesäkuuta 2009

Metlan metsien puolesta!

Juuri ennen Kiinan matkaani tuli tietoon Tuusulan kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan ilmaisema aikomus hankkia Metsäntutkimuslaitoksen Ruotsinkylän tutkimusmetsät Tuusulan rakennusmaiksi.

Sain Kiinassa lukuisia yhteydenottoja asian tiimoilta. Lupasin palata asiaan kotiuduttuani. Näin on tapahtunutkin. Lukuisia puheluita on soitettu ja sähköpostit ovat kulkeneet. Nokakkain on asiaa puitu lukuisissa tapaamisissa. Kunnan puolelta ei kukaan ole virallisesti mitään kertonut ja ministeriössäkään ei paljon puhuta. Sen verran kuitenkin, että tieto ministerin vierailusta osoittautui ankaksi.

Ministeri kuitenkin saatetaan tietoiseksi asukkaiden mielipiteestä, tai paremminkin kansan mielipiteestä. Adressiin on nimiä tullut myös Ruotsinkylän ulkopuolelta. Osoitteessa http://www.adressit.com/metla-tuusula
voi käydä allekirjoittamassa adressin Metlan metsien puolesta.

Hieman perusteluja asian tärkeydelle. Alueen metsien tutkimuskäyttö on vasta alkutekijöissään. Toiminta on reilusti alle 100 vuotta nuorta, alue perustettu 1923 ja vasta sodan jälkeen toiminta päässyt vauhtiin. Osa tutkimuksista vaatii vielä ainakin 200 vuotta lisäaikaa. Kariketutkimuksen tuloksia on vasta viime aikoina alettu ymmärtää myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta. On erinomaisen tärkeää, että alue säilyy yhtäjaksoisesti tutkimuskäytössä niin kauan, kuin metsät ylipäätään suomessa kasvavat. Vain siten saadaan vertailukelpoista tietoa.

Toisekseen alue sijaitsee niin keskeisellä paikalla pääkaupunkiseudun ihmisten kannalta. Sinne on lyhyt matka ja helppo tulla. Tutkimusreittien varrella on yli 100 taksionia eri puista, eli lajeja, alalajeja, muunnoksia ja muotoja. Reittejä on yli 20 kilometriä. Ne soveltuvat erinomaisesti virkistyskäyttöön, mistä on osoituksena sekin, että reitit pysyvät auki pelkästään ulkoilijoiden tallaamisen ansiosta. Metlan ei tarvitse raivata reittejä auki villiintyvän kasvillisuuden seasta.

Kolmas ja yhä tärkeämpi syy alueen säilyttämiselle on opetuskäyttö. Monet nuoret eivät enää erota kuusta männystä, tai tuomea pihlajasta. Alueella käy koululaisryhmiä ja myös päiväkotiryhmiä tutustumassa puihin ja metsään. Lukuisat eri lajikkeet on paljon omakohtaisempaa nähdä omin silmin luonnossa kuin katselemalla kuvia kirjoista. Myös metsän hajut ja äänet ovat tuntemuksia ja aistimuksia, joita ei voi muuten selittää kuin kokemalla itse.

Neljänneksi alueen tärkeys pohjaveden kannalta. Tuusulan väylän itäpuoli on pohjavesialuetta, joten sen rakentaminen lienee itsestään selvästi unohdettava. Pohjavesialue ulottuu myös länsipuolelle, joten parasta jättää alue myös jälkipolvien ihasteltavaksi.

Viidenneksi Tuusulan kunnalla on ihan tarpeeksi rakennusmaata varuskunnan alueella. Tosin suunnitelmat mahduttaa sinne jopa 15000 asukasta tekevät siitä jotain muuta, kuin houkuttelevan asuinalueen. Silloin ainakin lähistöllä on oltava mahdollisuus käyskennellä metsässä.

Syitä voisin luetella lisääkin, mutta säästän lukijapoloisia liialliselta työltä. Käykääpä itse tutustumassa alueeseen, ellette ole sitä vielä tehneet. Nauttikaa ja tutkikaa metsää sillä silmällä, että näette sen puilta. Lupaan sen, että tulette erilaisina ihmisinä metsästä kuin sinne mennessänne.

Ei kommentteja: