sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Metropolia pukkaa

Ovat tuolla Suomen hallituksessa suunnitelleet kuntauudistusta. Tällä alueella oikein metropolihallinnosta puhuvat. Viime torstaina valtuustoinfossa selvitysmiesryhmän jäsenet Rolf Pagvalin ja Aija Tuimala valtuutetuille selvitystyön nykyvaiheesta kertoivatkin.

Kolmea huonoa vaihtoehtoa Tuusulan kohdalle ollaan tarjoamassa. Yhdessä niistä Ruotsinkylä liitettäisiin Vantaaseen. Ei oikein houkuta moinen vaihtoehto. Eivätkä ne muutkaan. Kaikissa yhteisenä piirteenä on se, että päätösvalta luisuu yhä kauemmas. Pagvalinkin totesi Helsinkiin muutettuaan yhä etsivän keinoa vaikuttaa häntä lähellä oleviin asioihin. Hän sentään oli Keravan kaupungin johtaja ja luulisi osaavan keinojen etsimisen.

Kuinka sitten tavallisen veronmaksajan käy? Hänellä on vielä vähemmän vaikutusmahdollisuuksia. Syrjäkylien ehdokkailla ei liene juurikaan ole mahdollisuutta päästä valtuustoon, etenkään Vantaalla. Veronmaksustahan tässä on loppujen lopuksi kysymys. Selvityksestä käy ilmi Helsingin, Keravan ja Vantaan menettävän muuttoliikkeen seurauksena verotuloja. Tuusula on tässä muuttoliikkeessä voitolla, mutta kaukana Kauniaisen takana.

Yhtenä metropolihalinnon mukanaan tuomana omituisuutena on asuntotuotannon järjestäminen. "Yhtiö" voisi jopa lunastaa sopivia alueita vuokra-asuntojen tekemiseen ja vielä päättäisi keitä sinne sijoitetaan asumaan. Joku voisi vilkkaalla mielikuvituksella ajatella, että pistetään Helsingin rantojen lähelle rakennetut vuokratalot matalaksi, asukkaat sijoitetaan sitten niihin kuntiin, joissa tällä hetkellä on vähän pienituloisia. Näiden Helsingistä purettujen vuokratalojen tilalle voidaan sitten kaavoittaa hyvätuloisille asuntoja, ettei heidän tarvitse muuttaa ympäryskuntiin väljempiin asuinoloihin.

Koko metropolifarssin kruunaa lausuntoajan lyhyys. Alkuperäisellä aikataululla kunnan lausuntoa ei olisi saatu valmiiksi alkuperäisellä valtuuston kokousaikataululla. Tässä ei ehditä käydä edes kunnollista kansalaiskeskustelua. Sote-uudistuskaan ei ole valmis ja sekin liittyy kuntauudistukseen. Nyt pitää tasavallan hallituksen tunnustaa tosiasiat ja ottaa koko hankkeelle kunnon jatkoaika. Keskitytään ensin niille alueille, joilla kuntauudistuksesta on jotain hyötyäkin. Kyllä täällä pärjätään vielä jokunen vuosi ilman metropolihallintoakin.

Selvitysmiesten mukaan metropolialue kilpailee muiden metropolien kanssa, sellaisten kuten Oslo, Tukholma ja Kööpenhamina. Tuskin sillä on mitään merkitystä ulkomaalaisille asiakkaille, onko Helsingin seudulla metropolihallinto vai ei. Työssäkäyntialueistakin oli puhetta, ei kuntaliitokset varmaankaan saa ihmisiä vaihtamaan työpaikkaansa. Jotain hämärää koko tässä sopassa on, toivottavasti se selviää ennen kuin on liian myöhäistä.

Ei kommentteja: