maanantai 11. helmikuuta 2013

Vuoden retkikohde

Ruotsinkylä on ehdolla vuoden retkikohteeksi hyvässä seurassa. Monet finaaliin päässeistä kohteista ovat valtakunnallisesti tunnetumpia. Tänä vuonna painotetaan kohteen monipuolisuutta ja juuri siinä on Ruotsinkylän valtti.

Suuri yleisö saattaa tuntea Metlan metsät ja niistäkin ehkä vain ne osat, joissa itse on samoillut. Paratiisinmäki on jo nimensäkin puolesta merkittävä kohde. Puulajeja on monista maanosista ja Suomen oloissa harvinaisiakin. Monet koululaisryhmät retkeilevät juuri Paratiisimäen reitillä. Jalkaisin ja polkupyörällä kuljettavissa oleva reitti, jonka varrella on nuotiopaikka. Metlan alueella on lukuisia muitakin reittejä. Maisalantien vastakkaisella puolella Paratiisimäen reittiä löytyy suuria lehtikuusia. Kyseisen reitin pystyy talvisin kulkemaan jopa ilman lumikenkiä perinteisen hiihtotavan ladun vieressä olevaa koneella tampattua väylää myöten, jolla onnistuu myös luistelutyylin hihto. Aivan reitin vieressä on Villa Tammikko, jota voi vuokrata isommallekin seurueelle. Sen läheisyydessä näköetäisyydellä on Proffan Pytinki, jonka edessä taas yksi nuotiopaikka.

Metlan alueella on näiden lisäksi lukuisia muitakin väyliä, mutta löytyy Ruotsinkylästä muitakin mahdollisuuksia. Tuusulan joki kiemurtelee kylän läpi ja halukkaat voivat vaikka meloa kanootilla jokea pitkin. Myllykylän Myllyn talkooporukalla ylläpitämät hiihtoladut menevät monin paikoin joen vartta myöten ja ylittävätkin sen. Pari vuotta sitten olin mukana kunnostamassa latu-uraa erään sillan luona. Maa oli painunut sillan molemmin puolin ja moottorikelkalla olisi ollut vaikeuksia päästä sillalle matalan lumen aikaan. Teimme trukkilavoista rampit molemmin puolin siltaa ja ladun ylläpito oli talvella mahdollista.

Patikoimaan pääsee käytännössä koko kylän alueella ja valtakunnallinen seitsemän veljeksen vaellusreitti kulkee kylän läpi. Reitin läheisyydessä on Vähäsuonkallio, joka maisemallisesti vetää vertoja pohjoisen erämaita muistuttaville oloille. Paikka täytyy itse kokea, jotta ymmärtäisi sen ainutlaatuisuuden Etelä-Suomen oloissa. Alueella on myös geokätkö.

Sanomattakin on selvää, että metsäreittien lisäksi polkupyörällä pystyy kulkemaan kylän läpi ristiin rastiin pääväylien varrella olevia pyöräteitä myöten. Pysäköintitilaa löytyy koteiden läheisyydestä ja lisää on tulossa uuden liityntäparkkipaikan muodossa aivan Tuusulan väylän varteen. Erätulilla ohjelmassa Peltsi matkusti bussilla böndelle pitkän matkaa päästäkseen Espooseen. Ruotsinkylään olisi ollut lyhyempi matka.

Muistkaahan käydä äänestämässä!

http://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin595957&SID=71dbd924-207d-4412-827e-ddf7c6d914f7&dy=2027155289

Ei kommentteja: