perjantai 27. syyskuuta 2013

Koulujako lakkauttamaan?

Olen ollut kyläkoulujen puolella jo pitkään. Se johtuu varmaan omista kokemuksistani koulunkäyntini alkuajoilta. Meillä oli 1-3 luokat yhdessä luokassa ja loput toisessa. Istuin ykkösten takimmaisella rivillä ja oman luokan tehtävät tehtyäni aloin tekemään kakkosille tarkoitettuja tehtäviä, jotka olivat kohdalleni tuodun karttatelineen varaan kiinnitetyllä taululla. Kolmosten tehtävät olivat valitettavasti liian kaukana takana, mutta opettajan puhe kuului kyllä.

Aamuisin lähdin kouluun maaseudun tapaan reilusti ennen koulun alkua. Ensiksi keittolaan keittäjämme Annikin kanssa juttelemaan kunnes muita lapsia tuli koulun pihalle. Välituntileikit aloitimme siis jo ennen koulun alkua. Isäni töiden vuoksi muutimme toiselle paikkakunnalle ensimmäisen vuoden jälkeen ja opiskelu jatkui kirkonkylän kansakoulussa ja myöhemmin keskikoulussa. Osa oppilaista tuli kauempaa linja-autokuljetuksella. He jäivät väkisimmin meille kirkonkylässä asuville vieraammiksi, koska emme heitä tavanneet koulun ulkopuolella.

Tässä on yksi näistä pienten koulujen ideoista. Lapset näkevät toisiaan koulun ulkopuolellakin ja kaverin luo on helppo mennä koulun jälkeen. Keskittämällä opetus mammuttiyksiköihin menetetään tätä yhteisöllisyyttä kylillä. Näitä koulujen säästöjä ja lakkautuksia perustellaan tasapuolisuudella, mitä tasapuolista siinä on, että osa asuu koulun lähellä ja muut kaukana?

Tuusulassa yritetään ajaa kyläkouluja alas mitä ihmeellisimmin perusteluin. Alkukesästä eteemme lyötiin konsultin esitys, joka perustui virheellisiin laskelmiin. Näitä oiottiin valtuuston kokouksessa, reilusti kolminkertaiseksi oli saatu Klemetskogin koulun oppilaskustannus todellisuuteen nähden. Viimekeväinen kotikuntakorvaus-farssi tuli väkisinkin mieleen. Onko se nyt niin vaikeaa esittää oikeita lukuja? Ilmeisesti on, koska niiden valossa ei kouluja voisi lakkauttaa.

Itse asiassa koko palveluverkkoasia on mietittävä vasta kuntaliitosselvitysten ja -päätösten jälkeen. Asukkaillekin on annettava mahdollisuus osallistua keskusteluun. Nyt esillä oleva aikataulu on liian tiukka ja johtaa hutilointeihin ja huonosti valmisteltuihin päätöksiin. Se voi kostautua myöhemmin, kuten kävi Ruskelan koulun lakkauttamisen kohdalla. Mitään säästöä ei tullut Kilpeläisen Pentin laskelmien mukaan, päinvastoin lisää kuluja. Kuntaliitto sai laskelmissaan tappion vielä suuremmaksi.

Ensi vuodelle kaskon olisi säästettävä vielä 0,5 miljoonaa. Kasko on säästänyt 5 miljoonaa viimeisten neljän vuoden aikana! Tälle vuodellekin tilakeskus tosta noin vaan nosti vuokria reilusti. Korotukset perustuivat siihen, että he arvioivat rakennukset arvokkaammiksi. Hei haloo! Meille kerrotaan, että koulut alkavat olla käyttöikänsä lopussa ja rakennuksen hinta vaan nousee. Nyt lakkautettaviksi esitettävien listalla on yksi tänä vuonna korjattu ja pari alle 8 vuotta sitten korjattua tai jopa uutta koulua. Ei mene mun kaaliin tämä idea.

Nyt tarvitaan aikalisä tähän asiaan ja mietitään uudestaan koko baletti. Isoja vanhoja kouluja on paljon huonommassa hapessa, esimerkiksi koulukeskus. Koulukeskuksen tontti on lisäksi houkuttelevalla paikalla liike- tai asuntokäyttöä varten. Suunnitellaan Rykmentinpuistoon sitten kampus, jonne mahtuu niin lukio kuin peruskoulukin.

Nämä nyt lakkautusuhan alla olevat pienet koulut pärjäisivät numeroiden valossa paremmin, jos niihin osoitettaisiin enemmän oppilaita. Ruuki on ahdas ja Linjamäessä on tyhjä luokka 5-6 luokkalaisia varten. Nahkela on Vaunukankaan läheisyydessä ja niiden välissä asuvia voidaan osoittaa Nahkelaan. Tuomala on hyvässä paikassa Järvenpään rajalla. Tuo Klemetskog on hieman reunalla, mutta ruotsinkielinen opetus Tuusulassa tarvitaan. Se on kaiken lisäksi viimeisimmäksi korjattu, joten käyttökulujen suhteen varmasti kilpailukykyinen.

Kellokosken lukio on paikallisille tärkeä, koska Järvenpään lukioon eivät kaikki kellokoskelaiset mahdu. Tuo lukiokysymys vaatii kyllä oman kirjoituksensa myöhemmin. Toisen asteen koulutus ei ole lakisääteisiä kunnan toimia ja alueella toimii Keuda, jonka siipien suojaan lukiotkin mahtuisivat kaikista kuntaliitoskunnista.

Ei kommentteja: