sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Mielenkiintoinen teatteriesitys

Otsikosta voisi saada sen käsityksen, että teatteriesitys ei aina olisi mielenkiintoinen. Valitettavasti olen joskus kokenut senkin. No syynähän saattoi silloin olla oma rajoittuneisuuteni, mutta en toki ollut ainoa.

Tämä mielenkiintoinen esitys oli viime keskiviikkona Ruotsinkylän koululla. Kyseessä oli Teatteri sisar ja yksi heidän nuorisoryhmistään Syrre. Heiskasen Sarin kanssa idea heitettiin ilmaan viime syksynä Jokelan markkinoilla. Nyt sitten otettiin koppi ja samalla useampi. Eli kaksi eri ryhmää Ruotsinkylän koululaisia pääsi osallistumaan esitykseen ja vanhemmille on samaa nautintoa tarjolla vanhempainillassa ensi kuussa.

Esityksestä teki mielenkiintoisen erityisesti se, että oppilaat pääsivät itse vaikuttamaan juonen käänteisiin. Kohtauksia näyteltiin uudestaan yleisön ideoiden perusteella ja roolihenkilön tilalle pääsi itse esiintymään. Voi sitä lasten intoa keksiä ratkaisuja päähenkilön ongelmien selvittämiseksi. Varmasti ikimuistoinen elämys kaikille paikalla olleille.

Olen aikaisemminkin ollut seuraamassa vastaavan laista esitystä ja silloinkin yllätyin oppilaiden aktiivisuudesta, mutta tämänkertainen aktiivisuus löi ällikällä. Siinä kuvastui kiteytyneesti se hyvä henki, mikä Ruotsinkylän koulussa on. Siihen on varmasti monia syitä, joista kyläkoulumaisuus on yksi merkittävimmistä. Opettajien ihmisläheinen ote oppilaisiin ja vanhempiin luo turvallisuutta, joka usein suurista mammuttikouluista puuttuu. Ja kaiken lisäksi tämä tapahtuu koko Tuusulan pienimmillä kustannuksilla oppilasta kohden.

Rehtori Jukka Moisiolle ja hänen tiimilleen täytyy antaa tunnustus hyvästä työstä. Mainio keino tähän on toteuttaa koulun laajennus mahdollisimman pian. Laajennuksen yhteydessä kouluun on tehtävä riittävän suuri liikuntasali joka sisältää näyttämön. Myös yleisölle on saatava riittävät tilat esityksien ja otteluiden seuraamiseksi.

Hyvin toimivat koulut ovat koko Suomen kannalta elintärkeitä. Liian usein päättäjät seuraavat koulutusta vain papereita tutkiskelemalla. Siinä pieni ihminen hukkuu numeroksi ja pahimmassa tapauksessa desimaalipilkun väärälle puolelle. Lapsiin ja nuoriin sijoitttaminen on sellaista liiketoimintaa, joka ei tuota neljännesvuoden mittaisella ajanjaksolla sijoittajien mielestä tarpeeksi. Todellisuudessa heihin sijoittaminen tuo pitkällä aikavälillä sijoituksen moninkertaisesti takaisin.

Ei kommentteja: