lauantai 13. maaliskuuta 2010

Lobataan taas!

Se on tämä maaseudulla asuminen sellaista, että saa lähes herkeämättä olla seuraamassa kunnan nettisivuja ja vähän naapurikuntienkin. Ja tuleepa tuota tietoa ihan valtion virastoistakin.

Tämän viimeisen lobbauksen kohteen ensi-info tuli tuosta viimeisestä osoitteesta erään toisen hankkeen kirjelmöinnin mukana. Olimme siis kyläyhdistyksen taholta lausuneet kannanottomme erään hankkeen YVA:sta. Viranomaisen mielestä tämän hankkeen yhteydessä olisi pitänyt huomioida myös naapurissa sijaitseva hanke, joka oli keskisen uudenmaan ympäristölautakunnassa vireillä?! Siis hetkinen, ei meillä tässä Metsäkyläntiellä ollut muuta TIETOA HANKKEESTA KUIN HUHUJA!

Tuli jotenkin Ylä-Inkilän jutut mieleen. Ei muuta kuin kysely päälle. Ensin rekisterinumeron perusteella tilan tiedot ja sitten yhteyttä muutamaan ympäristölautakunnan edustajaan, josko heillä olisi ollut jo tietoa asiasta? Eipä ollut. Jossain vaiheessa posti toi joillekin lähistön asukkaille tiedon murusia. Ympäristökeskuksesta saimme sentään hakemukset hieman riisuttuina versioina ja niiden lukeminen herätti enemmän kysymyksiä kuin niistä löytyi vastauksia alkuperäisiin kysymyksiin. Sen verran hutiloiden nämä hakemukset oli tehty.

Hakemuksissa oli paljon suoranaisia virheitä ja lähtötiedot olivat monin paikoin pahasti vanhentuneet. Selvitykset oli kopioitu naapurissa toimivan yrityksen YVA:sta ja osa jätetty tekemättä. Liikennekin oli suunniteltu kantavuudeltaan heikkojen tieyhteyksien kautta, vaikka 100 metrin päässä kulkee toista luokkaa oleva tieyhteys. Kaiken lisäksi hanke ei sovi maakuntakaavaan, eikä vaihekaavaan. Niissä ainoastaan pieni nurkkaus alueesta sopii kiviainesten ottoon.

Laitoin viestiä kaavoituslautakunnan jäsenille, koska netissä olevan esityslistan mukaan hankkeen hakemukset ovat esillä lautakunnan kokouksessa. Niitä ei siis voinut lukea netin kautta. Lisäksi kunnantalolla käydessämme havaitsimme virkamiehellä erilaisen hakemusversion, kuin minkä ympäristökeskuksesta olimme saaneet. Miksi erilaiset versiot asukkaille kuin virkamiehille? Sekin herätti kysymyksiä asioiden avoimuudesta ja ehkäpä rehellisyydestäkin. Ainoastaan kaksi lautakunnan jäsenistä vastasi viestiini, siitä kiitos heille.

Toinen heistä lähetti jopa sähköpostia lautakunnan kokouksen jälkeen. Siinä todettiin lautakunnan yksimielisesti olleen hanketta vastaan. Seuraava lobbauksen kohde on siis KU- YK. He antavat aikanaan oman päätöksensä hakemukseen. Esityslistaa ei vielä ole kunnan sivuilla näkynyt, eikä silloin aiemmin näillä parilla viestiini vastanneella jäsenelläkään ollut etukäteistietoa. Lupasivat kyllä olla kuulolla.

Muita lobbauksen kohteita on lähistöllä tarjolla ihan tarpeeksi. Vantaakin suunnittelee logistiikkakeskusta Tuusulan rajaan kiinni. Ei siinä mitään muuta haittaa ole kuin se, että alueen tiestö ei ole logistiikkakeskuksen edellyttämässä kunnossa. Hankkeen yleisötilaisuudessa olleille selvisi, että suunnittelijatkaan eivät käytännössä olleet käyneet paikalla, eikä heillä ollut hajuakaan mitä olivat suunnittelemassa. Vantaalla tuntuu olevaan rahaa konsulttien palkkioihin.

Ei kommentteja: