keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Puukoulun tilanne

Tiistaina oli Ruotsinkylän koulun liikuntasalissa vanhempainilta. Tai paremminkin se pidettiin musiikkiluokassa, joka oli sijoitettu tilapäisesti liikuntasaliin puukoulun opetuskäyttöön kelpaamattomuuden vuoksi. Toinen puukoulussa toiminut luokka 1B, pitää majaansa nykyään ruokalan kabinetissa. Syynä tähän on puukoulun parista kosteusvauriosta johtuneet terveysongelmat oppilailla.

Paikalla oli kolmisenkymmnentä henkeä kuuntelemassa rehtorin, terveydenhoitajan ja opetuspäällikön esityksiä asiasta. Eniten keskustelua herätti opetuspäällikkö Markus Torvisen esitys. Kosteusvaurioiden suuruus kartoitetaan ja museoviraston kanssa käydään neuvotteluja rakennuksen kunnostamiseksi. Ennen korjausten valmistumista tiloja ei voi käyttää opetukseen. Tämä aiheuttaa ongelmia jatkossa tilanahtautena. Torvisen mukaan toiveena on, että mahdollisimman moni oppilas vaihtaisi koulua joko Mikkolan tai Riihikallion kouluihin. Aika rankkaa juuri koulunsa aloittaneille ekaluokkalaisille, jos pitää vaihtaa uuteen isoon kouluun pienestä kyläkoulusta, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Torvinen kyllä yritti perustella monilla eri näkökohdilla vaihdon järkevyyttä, mutta yksikään niistä ei koulutuksen tässä vaiheessa uppoa ekaluokkalaisen ajatusmaailmaan, ei kyllä kovin helposti monelle koulunsa käyneellekään. Kyseeseen tulisi lähinnä Lahelan eteläosissa asuvat lapset, jotka joutuisivat käyttämään koulumatkaansa Jokitietä. Tämä tällä hetkellä kapea, mutkainen ja mäkinen tie ei ole luokiteltu vaaralliseksi koulutieksi, joten oppilaiden on kuljettava sitä jalan autojen seassa, koska kevyen liikenteen väylää ei ole. Sivistystoimen päällikkö on Torvisen mukaan valmis esittämään tietä vaaralliseksi koulutieksi, jolloin oppilaat kyydittäisiin kouluun. Tämä oli siis heitetty porkkanaksi koulun vaihdon houkuttelevuuden lisäämiseksi. Siis nykyisinkin tätä kapeaa, mutkaista ja mäkistä Jokitietä koulumatkaansa käyttävät lapset olisivat varmaan saaneet kyydityksen halutessaan, jos siis olisivat sitä tajunneet hakea. Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun Ukkola tarjoaa kyyditystä ennenkuin kukaan tajuaa sitä hakea.

Tämä porkkana tuntui erään isän mielestä huonolta, koska kyyditys johtaisi nykyisen parin kilometrin suuntaansa hyötyliikunnan poisjäämiseen. Ruotsinkylän suuntaanhan Lahelasta on kevyen liikenteen väylä ja vielä samalla puolen katua koko matkan koulun kohdalle saakka. Riihikallioon mennessä pitää vilkasliikenteinen Ruotsinkyläntie ylittää. Kaikki kyseiseen risteykseen Jokitieltä tulleet tietävät miten turvaton se on pienen koululaisen kannalta, mutta nythän tietä ilmeisimmin ollaan muuttamassa statukseltaan vaaralliseksi. Kuntalaisten tasavertaisuuden kannalta vastaavat paikat saanevat myöskin vaarallisen koulutien statuksen ja kyyditykset alkavat tuottaa kuljetusyrittäjille kaivattuja lamantorjuntatuloja. Mielenkiintoista sikäli, ettei Jokitietä aiemmin ole luokiteltu vaaralliseksi koulutieksi.

Illan aikana vanhempien taholta nousi ajatus parakkien tuomisesta koulun pihalle väliaikaistiloiksi. Voihan olla, että neuvottelut museoviraston kanssa eivät käy hetkessä ja korjauksiinkin on varattava aikaa. Oikeastaan nyt olisi erinomainen tilaisuus aikaistaa Ruotsinkylän koulun peruskorjausta ja laajennusta tuomalla kerralla riittävästi parakkeja, jolloin laajennuksen aikaiset työt eivät häiritsisi koulutyötä niin pahoin. Laajennus on lisäksi toteutettava siten, että koulu ei heti jää ahtaaksi väestömäärän kuitenkin lisääntyessä. Lahelan eteläosien lapsilla täytyy olla mahdollisuus tulla turvallista koulutietä maaseutumaisessa ympäristössä olevaan kouluun. Heidän vanhempansa ovat maksaneet Keski-Uusimaan selvityksen mukaan reilusti kunnallisveroa, joten silläkin perusteella Ruotsinkylän koulun laajennus on pikimmiten tehtävä. Niin ovat myös maksaneet Ruotsinkyläläisetkin veronsa ja kouluverkkoselvitysten mukaan Ruotsinkylän koulu on vuosia ollut Tuusulan edullisimpia kouluja oppilaskustannuksiltaan. Olemme siis koulun laajennuksen ansainneet, niin vanhemmat kuin koulun henkilökuntakin oppilaista puhumattakaan.

Ei kommentteja: