perjantai 28. syyskuuta 2012

Vaalit tulossa

Olen siis ehdokkaana kunnallisvaaleissa Tuusulan puolesta ry:n listalla. Tupu on puolueitten yläpuolella oleva kotiseutuyhdistys. Tupu ajaa reilua kuntalaisten parhaaksi tähtäävää politiikkaa ilman kabinettisuhmurointia. Tuosta suhmuroinnista on menneiltä vuosilta Tuusulassa liikaa esimerkkejä. Nuo suhmuroinnit ovat tulleet tuusulalaisille veronmaksajille kalliiksi.

Kalliiksi on tulossa veronmaksun suhteen seuraavatkin vuodet. Veroäyriä olisi pitänyt korottaa jo aikaisemmin. Silloin hyvinä tai parempina vuosina ei muut ryhmät olleet valmiita veronkorotuksiin ja nyt ollaan pakkoraossa. Kunnanhallitus tosin tyrmäsi kunnanjohtajan korotusesityksen kokoomuksen ja keskustan äänin. Tuo tyrmäys johti leikkauslistoihin, jotka esimerkiksi kasvatus- ja koulutuslautakunta yksimielisesti tyrmäsi. Lautakunnassakin on kokoomuksen ja keskustan edustajia. Jotenkin tuntuu omituiselta, että saman puolueen edustajat ensin kunnanhallituksessa tyrmäävät kunnallisveron riittävän korotuksen ja sitten lautakunnassa ovat korotuksen puutteesta johtuvia leikkauksia vastaan.

Vai onko tuohon syynä se, että Tuusulassa on monta kokoomusta? Tiedä häntä, mutta koomisiakin piirteitä alkaa näkyä. Eräs heidän ehdokkaistaan aikoo pitää mielenosoituksen nuorisotalo Mestan lakkauttamista vastaan. Mestan lakkautushan nousi esiin yhtenä säästökohteena kunnanhallituksen veronkorottamattomuuspäätöksen seurauksena.

Jo aiemmin julkisuudessakin oli esillä Tuomalan koulun lakkauttaminen. Virkamiehet ovat taitavia pyörittelemään numeroita ja saavat tilastoilla esitettyä asiat siten, että tietyissä kouluissa kustannukset oppilasta kohden ovat liian korkeat. Yleensä kyseessä ovat pienet koulut. Noiden numeroiden taakse tuntuu olevan liian helppo piiloutua ja sieltä ei nähdä ihmistä numeroiden toisella puolella. Tässä tarkoitan noita lapsia ja nuoria, jotka elämänsä alkutaipaleella tarvitsevat tukea. Tuo Tuomalan koulun lakkautus, tai Nahkelan koulun, tai Linjamäen koulun, on aina isku vasten näiden koulujen oppilaiden ja heidän vanhempiensa kasvoja.

Minun mielestä kyläkoulujen toimintaa pitää tukea. Jos niissä on oppilasta kohden laskettuna liian suuret kulut, voitaisiin kuluja tasoittaa ohjaamalla kyläkouluihin enemmän oppilaita. Vaunukankaan koulua joudutaan laajentamaan, koska se on täynnä. Nahkelan koulu on varsin lähellä ja oppilaita voitaisiin ohjata Vaunukankaan suunnasta Nahkelaan. Samoin voitaisiin toimia Kellokosken suunnalla. Siellä voitaisiin ohjata enemmän oppilaita Linjamäen kouluun, jolloin oppilasta kohden laskettu kustannustaso laskisi.

Joku saattaa pitää tätä numeroilla kikkailuna, mutta juuri sitähän virkamiehet tekevät ja näillä numeroilla meille kuntalaisille päätösehdotukset perustellaan. Ihminen hukkuu näiden numeroiden taakse. Uskon edelleen, että lapsen kannalta pieni kyläkoulu on turvallisempi ja ihmisläheisempi kuin suuri mammuttikoulu. Pienessä koulussa kaikki tuntevat paremmin toisensa, myös vanhemmat. Koko yhteisöstä tulee tiiviimpi ja parempi paikka opiskella näille tulevaisuuden toivoille. Kyllä he ehtivät sitten vanhempina ihan tarpeeksi isoissa kouluissa opiskella.


Ei kommentteja: