torstai 9. toukokuuta 2013

Kouluasiaa

Koulukeskustelu on ryöpsähtänyt Tuusulassa oikein kunnolla. Paikallislehdessä on juttuja oikein painetussa versiossa ja netin puolella lisää. Itsekin olen "nauttimaan" näiden juttujen tiimoilta ansiotonta arvonnousua. Ihan kaikesta en voi olla syyllinen, mutta yhtenä kahdeksasta valveutuneesta tunnustan epäileväni joidenkin julkisuudessa olleiden tietojen paikkansa pitävyyttä.

Tuusulan kasvatus- ja koulutuslautakunta ei siis hyväksynyt esitystä oppilaaksi oton kriteereistä. Päätös syntyi äänin 8-3. Kunnanhallitus käytti otto-oikeuttaan ja päätti lopulta pitää vanhat kriteerit voimassa. Päätös oli voitto kouluille, rehtoreilla säilyy jatkossakin oikeus valita koulunsa oppilaat ja he voivat täyttää tyhjiksi jääviä paikkoja ulkopaikkakuntalaisilla. Vielä on edessä resurssin saaminen näistä ulkopaikkakuntalaisista heitä opettaville kouluille. Lautakunnalle annettiin ensin tietoa, ettei Tuusulan kunta saisi heistä kotikuntakorvauksia, koska valtionosuuksien veroleikkuri niistää suuren osan pois. Nämä vieraspaikkakuntalaiset esitettiin uhkana ja pelkkänä kulueränä. Tuomalan koulun vanhempain yhdistys oli valppaana ja professori Heikki Kaupin ja ekonomi Janne Karlssonin laskelmin osoitti lautakunnan jäsenille järvenpääläisten lasten päinvastoin olevan tuloa Tuomalan koulun kannalta. Tästäkin huolimatta osa lautakunnan jäsenistä mieluummin uskoo vaikeaselkoista esittelyä, johon tulee matkan varrella lisää aineksia ja osa niistä kumoaa aiempaa selittelyä.

Alkaakin pikkuhiljaa ihmetyttää, mikä koko jupakassa on takana. Onko kabineteissa päätetty tiettyjen koulujen lakkautamisesta jo ennen palveluverkkoselvityksen aloittamista ja yritetään sillä varjolla osoittaa tietyt koulut elinkelvottomiksi liian kalliina. Lautakunnalle jaetussa materiaalissa tosin Tuomalan koulun oppilashinta oli huomattavasti halvempi kuin erään suuren koulun. Olisi tietysti helpompi tehdä päätöksiä, jos kaikki materiaali osoittaisi samaa tulosta. Tuosta kabinettipäätöksestä pientä vihiä antoi Lauri Untamon viesti Keski-Uusimaassa, jonka mukaan jopa kuusi koulua olisi lakkautusuhan alla. Sehän se vasta kalliiksi tulisi. Olisi pakko rakentaa isompia kouluja lakkautettavien koulujen oppilaita varten ja heitä jouduttaisiin vielä kuskaamaan niihin. Toivottavasti oli kyse vain Laurin yksityisajattelusta, ihan niinkuin tässä juuri lukemassasi jutussani. Minulla on tosin tunne, että suurempi osa Tuusulan asukkaista on lähempänä minun kuin Laurin mielipidettä. Ainakin ensi viikolla tulevien uusimpien tietojen valossa.

Ei kommentteja: