sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Hyvä koulutuspäivä

Tänään vietimme koulutuspäivää Keudan Keravan pisteessä. Meitä oli muitakin, kuin autopuolen opettajia koolla. Autopuolen porukalla kokoonnuimme tarkoituksenamme oppilaslähtöisemmän opetuksen aikaansaaminen. Hyvin pian havaitsimme, että koulun sähköiset järjestelmät eivät ole suunniteltuja joustavuutta ja käytännön kouluelämää silmälläpitäen. Kartta ja todellisuus eivät kohtaa kuin hetkittäin, mutta siihenkin ratkaisua ideoimme ja jonkinlaisen parannuksen seuraavaan sessioon mennessä saamme ehdotusvaiheeseen.

Pitkään puhuimme Smartista alustukseni pohjalta. Tuo Heltechissä kehittämämme metodi sisältää ratkaisun lähestulkoon mihin tahansa koulumaailmassa esiin nousevaan ongelmaan. Ainoastaan johdon totaaliseen typeryyteen sekään ei pure. Sen saimme Heltechissä kokea. Ei ole Smarttia Heltechissä enää, eikä paljoa päteviä opettajiakaan. Jostain syystä he siirtyvät muihin oppilaitoksiin. Opetusvirastokin nukkuu ruususen unta ja sulauttaa loputkin Helsingin ammatilliset oppilaitokset yhteen. Mitähän siitäkin tulee? Valitettavasti kärsijöinä ovat nuoret, jotka haluaisivat hyvää opetusta ja sitä kautta työllistymisen ammattiin. Henkilökunta on jo kauan sitten nähnyt näköalattoman toiminnan johtavan katastrofiin. Milloinkohan Helsingin päättäjät havahtuvat?

Keudassa tuntuu olevan toinen henki. Kehittymistä pyritään oikeasti saamaan aikaiseksi. Tämän päiväinen tilaisuus oli siitä hyvä esimerkki. Tuo sähköinen päiväkirjakin laitetaan uuteen uskoon vaikka autoalan opettajien toimesta. Eihän se loppujen lopuksi vaadi kuin hyvän innovaation ja johdon hyväksynnän. Minulle jäi päivästä hyvä mieli, vaikka kaikkiin eri opettajien mieltä painaneisiin asioihin ei päästykään käsiksi. Oppilaitoksen kehittäminen on pitkäjänteinen prosessi, joka täytyy saada liikkeelle ja sen me tänään teimme. Jatkossa se vaatii pientä potkua jatkuvasti, jottei vauhti hyytyisi. Uusia ideoita on tultava sopivaan tahtiin, että ne ehditään käsittelemään, mutta paikalleen ei passaa jäädä junnaamaan.

Myös Tuusulan kunnassa tarvitaan uusia ideoita talouden epävarmoina aikoina. Vanhoilla valtapuolueilla ovat ideat viime vuosituhannelta ja johtavat lopulta umpikujaan. Onneksi Tuusulan puolesta on olemassa, ideat eivät ihan heti lopu.

Ei kommentteja: