torstai 25. lokakuuta 2012

Pohdintoja

Kirjoitin tuonne Facebookin vaalisivullenikin verotuksesta hieman. Tähän on helpompi kirjoittaa perusteellisemmin. Pohdiskelun aiheena on siis kunnallisverotuksella kerättävä tulot kunnalle.

Ajatus lähti siitä, että Tuusulassa on jo vuosia verotus perustunut olettamuksiin ja hyvään tuuriinkin verokertymän kasvaessa joskus yli odotetun. Viime vuonna kunnanhallitus vetäisi miljoonan tyhjästä verotuloihin arviolla, että kyllä se tulee. Eipä tullut ja nyt ollaan vaikeassa tilanteessa. Kunnanjohtaja esitti prosentin nostoa kunnallisveroon, mutta kokoomuksen ja keskustan edustajat tyrmäsivät tämän. Tuo prosentin nosto ei edes pysäyttäisi Tuusulan velkaantumista.

Leikkauslistat tulivat lautakuntien käsittelyyn ja niitä ei ainakaan kasvatuspuolella voi hyväksyä. Jo nyt Tuusulan kouluissa opetukseen on käytettävissä naapureita vähemmän resurssia per oppilas. Tästä ei voi enää tinkiä. Ei myöskään kotihoidon tuesta. Verojen korotus on siis ainut keino. Rakenneuudistukset, joita valtakunnan hallitus kaavailee, eivät pelasta mitään.

Mielestäni kunnan budjetti pitää laatia siten, että tulopuoli ylittää menopuolen. Nämä kirjanpito-oppineet sanovat, että niiden pitää olla tasapainossa. En ala heidän kanssaan kiistelemään, mutta ajatukseni on se, että mitoitetaan menopuoli sillä tavalla väljäksi, että yllättäviin menoihin on varaa. Eikä käytetä kaikkia menopuolelle varattuja rahoja, ellei tarvetta ole. Kullakin toimialalla säästöön jääneet rahat voisi siirtää seuraavalle vuodelle käytettäviksi. Toimialan sisällä olisi mahdollisuus suunnitella toimintaa useamman vuoden tähtäimellä.

Ideana on, että veroja kerätään sen verran reilusti, että kunnan velkataakkaa voisi pienentää vuosittain, jotta oltaisiin velattomia 10-15 vuoden tähtäimellä. Velka on siirrettyä verotusta, mutta nyt voitaisiin verottaa ettei tarvitsisi lisätä velkaa. Käyttökohteita näille veroille on. Koulurakennusten kunto tulee pikimmiten laittaa ajan tasalle ja muidenkin kunnan rakennusten. Opetustuntimäärät tulee nostaa vähintään samalle tasolle kuin naapurikunnissa, mieluusti ylikin mikäli halutaan Tuusulaan lisää veronmaksukykyisiä lapsiperheitä.

Tarkoitukseni ei siis ole nostaa verotusastetta vastikkeettomasti. Korkea verotusaste takaa korkealuokkaiset palvelut ja sitä kautta Tuusulan maine kasvaa entisestään hyvänä asuinpaikkana. Näin takaamme lapsillemme ja nuorillemme paremmat mahdollisuudet menestyä ja sitä kautta he sitten puolestaan jaksavat työelämässä pitempään ja ovat vanhuksina terveempiä. Tämä on itseään ruokkiva systeemi, jossa voittajia ovat lopulta kaikki. Ei pelkillä leikkauksilla ja kiristyksillä saada hyvää aikaiseksi, ennemminkin pahaa mieltä.

Tarkoituksemmehan on toimia koko Suomen ja Tuusulan puolesta, onhan?

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Viisasta puhetta Matti! Yhdyn mielipiteeseesi täysin!