sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Vaalipropagandaa

Paikallislehdessä on Keltainen Keskari-niminen palsta. Poliitikot eivät palstasta tykkää, koska toimittaja paljastaa siinä heidän kähmintöjään. Tämänpäiväisessä lehdessä oli juttua Kokoomuksen valtuustoehdokkaiden keksimästä julkisuuden tavoittelu tempusta. He olivat laittaneet googleen asetukset, että haettaessa esimerkiksi Tuija Reinikaista, tulee haun tuloksena Sanna Kervisen ja Lauri Untamon sivulle linkki. Joku demarikin oli vastaavan tempun kohteena. Itse olen ihmetellyt Kokoomuslaisten ehdokkaiden suurta määrää Facebookin sponsoroitujen ilmoitusten joukossa.

Heidän kannattaakin ajaa kunnallisveron alhaalla pitämistä, jotta jää rahaa sponsorointiin. Sitten ollaan lakkauttamassa kyläkouluja, kun kunnan rahat eivät riitä. Tuomalan koulu on nyt lakkautusuhan alla, vaikka viralliset tahot eivät sitä tohdi ääneen sanoakaan. Kunnanhallituksen seminaarin jälkeen asia tuli julkisuuteen ja eräs virkamies kiisti sanoneensa Tuomalan koulun lakkauttamisesta. Minulle soitti erittäin vihainen henkilö, joka sanoi suoraan tämän virkamiehen valehdelleen. Hän oli itse kuullut virkamiehen suusta Tuomalan lakkautuksesta. Minä olen asian kuullut toisenlaista ilmausta käyttäen. Siinä ei käytetty sanaa lakkautus, puhuttiin yksikkökustannuksista ja siitä, että Tuusulassa on kolme koulua, joissa yksikkökustannukset ovat liian suuret.

Jos lähdetään tuolle tielle, tulisi virkamiesten mielestä ilmeisesti lakkauttaa yksikkökustannuksiltaan suuret koulut. Mitenköhän käy kokonaiskustannusten? Tämä virkamiesten päättelyhän perustuu siihen, että katsotaan vain papereita ja niihin kirjoitettuja numeroita. He eivät näe ihmistä numeroitten takana.

Tähän sopii hyvin viime kevättalvella päätetty A2-kielen opiskelijoiden kuljetusuudistus. Lautakunnassa asiaa käsiteltäessä kysyin, mitä uusi systeemi vaikuttaa Ruotsinkylän osalta? Vastaus oli, ettei mitään, koska siellä on vaarallinen tieosuus. Luulin virkamiehen puhuvan totta. Lopputuloksena päätöksestä kuitenkin oli, että neljä A2-kielen opiskelijaa ei saa kuljetusta Riihikallioon aamulla, he joutuvat menevään sinne omin neuvoinensa. Alkuperäisen päätöksen mukaan kyytiin oikeitetut olisi haettu kotoaan ja tuotu A2-kielen tuntien jälkeen Ruotsinkylän koululle. Kyyditys ei kuitenkaan toimi näin, vaan taksi hakee A2-opiskelijat koulun pihalta, kuten edellisenäkin talvena. Nyt vaan sillä erolla, että ryhmää kohden 1-2 lasta ei pääse kyytiin, koska he sattuvat asumaan alle 5 kilometrin päässä Riihikallion koululta. Kyydittä jää nytkin oppilaita, jotka asuvat kauempana Riihikalliosta kuin kyydin saavia oppilaita, tuon vaarallisen tieosuuden perusteella. Ehdotin lautakunnan kokouksessa asian paljastuttua, että maksaisin vaikka itse tuon neljän oppilaan lisähinnan vuotta kohden, jotta kaikki saisivat kyydin molempiin suuntiin. Summahan ei ole suuri, alle 150€ vuodessa. Muu lautakunta ei lämmennyt ajatukselle, päinvastoin muutama suorastaan tuohtui ehdotuksestani. Tupulaisten lisäksi ainoastaa Lea Ahonen ymmärsi uuden kuljetussäännön koomisuuden.

Tuon kuljetussäännön tarkoitushan ei olekaan palvella, vaan saada A2-kielen opiskelijoiden määrä vähenemään. Kustannussäästöt uudella kuljtussäännöllä ovat niin marginaaliset, että nekin hukkuivat todennäköisesti kokouskuluihin asiaa käsiteltäessä.Näin pääsee käymään, kun uskotaan liikaa virkamiesten vakuutteluihin ja lautakunnan jäsenet eivät voi myöntää virhettään.

Ei kommentteja: