torstai 25. lokakuuta 2012

Muutama päivä vaaleihin

Katselin hetken aikaa televisiosta vaaliväittelyä ja kuuntelin lopun aikaa puolella korvalla muita askareita tehdessäni. Melkoiseksi eläintarhameiningiksi tuntui touhu menevän ihan toimittajan kommentinkin perusteella. Kuvastanee viime hetken tunnelmia ja epävarmuutta vaalituloksesta.

Sinänsä nuo  TV:n vaaliväittelyt juuri kuntavaalien alla ovat tavallaan turhia. Eihän niissä juurikaan puhuta yksittäisen kunnan asioista vaan yleisellä tasolla puolueiden ja toimittajien esiin nostamista asioista. Tuusulan kannalta tilanne on sikälikin outo, että yksi vahvoista vaikuttajista Tupu, ei saa televisionäkyvyyttä näissä väittelyissä.

Tuusulaan muuttaa vaalien välillä suuri joukko väkeä, joka ei ole ehkä aiemmin Tupusta kuullutkaan. Moni heistä äänestää tottumuksesta aiemman kotikuntansa mukaan tuttua puoluetta. Tupulla ei ole samaa valtakunnallisen puolueen organisaatiota tukenaan ja rahaakaan vaaleihin ei ole samassa suhteessa, joten mainoksiakaan ei puoluetuilla esitetä. Itse en saa rahallista tukea mistään, ainoastaan esitteiden jakoon naapurin Markku tarjoutui ja siitä kiitos hänelle.

Nuo Tuusulaan muuttavat uudet äänestäjät eivät välttämättä tiedä Tuusulassa harjoitetusta kabinettipolitikoinnista. Kaksi perinteisesti suurinta ryhmää hoitivat päätökset pienessä piirissä ja ryhmäkurin avulla junailivat hommat mielensä mukaan. Tupu syntyi tälle menolle vastapainoksi ja Tupuun tuli itsenäisesti ajattelevia ihmisiä lähes kaikista valtuustoryhmistä. Tupu on perinteisen puoluepolitikoinnin yläpuolella. Ketään ei pakoteta äänestämään valtustossa vastoin omaa tahtoaan. Toisen vanhan puolueen piiristä kerrottiin, että heillä pitää kertoa etukäteen, jos on eri mieltä ryhmän linjasta ja jäädä vaikka valtuuston kokouksesta pois, ellei pysty äänestämään ryhmän päätöksen mukaisesti. Tuo ryhmän päätös on lisäksi usein kabineteissa pienen porukan kesken sovittu. Toisen puolueen piiristä kerrottiin kysymykseeni äänestyskäyttäytymiseen, ettei hän edes tiennyt asiasta juuri mitään, mutta teki kuten ryhmän johtaja käski.

Tämän valtuustokauden aikana olen oppinut tuntemaan jollain tavalla muitakin kuin oman lautakunnan jäseniä. Joitakin valtuutetuista tunsin entuudestaan. Muutamia kertoja jotkut valtuutetuista ovat olleet silminnähden suorastaan harmissaan ryhmänsä päätöksistä, mutta eivät ole uskaltaneet kuitenkaan äänestää mielensä mukaan. Minuakin harmittaa heidän puolestaan, niin epätoivoisen näköisesti he yrittivät perustella kantaansa, johon eivät itsekään näköjään uskoneet. Tupussa heilläkin olisi mahdollisuus toimia omantuntonsa mukaisesti.

Sunnuntai-iltana se sitten nähdään miten tämänkertaisissa vaaleissa käy. Toivottavasti änestysaktiivisuus on korkea. Alle 60%:n äänestysaktiivisuus on merkki äänestäjien kyllästymisestä siihen, ettei muutosta ihmisten arkeen vaaleilla saada. Asukkaiden tulee ottaa etukäteen selvää Tuusulan asioiden hoidon tilasta ja miten eri toimielimissä on toimittu. Liian usein päätöksen teossa unohdetaan ihminen numeroitten taakse. Tupussa ihminen nähdään numeroitten takaa ja toimitaan hänen ja Tuusulan puolesta.

Ei kommentteja: