keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Opetuksesta

Tai oikeastaan opetuksen kehittämisestä olin tänään Omniassa Espoossa puhumassa. Kyseessä oli nitoja projektin tilaisuus. Tarkoitus on kehittää toimintatapoja opiskelun ongelmien helpottamiseksi.
Oma alustukseni koski SMART nimellä toimivaa tiimiä. Olen toinen tiimin perustajajäsenistä. Tiimissä on neljä opettajaa, jotka hoitavat yhdessä viiden ryhmän ohjauksen siitä päivästä kun oppilaat kouluun tulevat aina valmistumiseen saakka. Opetus on hyvin työvaltaista ja perustuu ongelmanratkaisutaitojen kehittymiseen. Oppilaiden henkilökohtaiset erot on menetelmässämme huomiotu ja jokaisella opiskelijalla on oikeasti oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. He voivat edetä opinnoissaan omaa tahtia. He voivat valita opintoihinsa itselleen tärkeitä opintokokonaisuuksia. Heidän työssäoppimispaikkojensa esimiehet voivat ehdottaa tiettyjä painotuksia, jolloin heidän työllistymisensä kyseiseen yritykseen on käytännössä varmaa jo ennen opintojen päättymistä.
Menetelmän sivuvaikutuksia on opiskelumotivaation lisääntyminen ja keskeyttämisten väheneminen. Joku ajattelee viimeistään tässä vaiheessa, että menetelmä on tolkuttoman kallista. Väärin ajateltu, menetelmä ei maksa yhtään enemmän kuin perinteinen vakiomuottiin väkisin ahdettu pakkotahtinen yksilöä huomioimaton opetus.
Miksi kaikki eivät sitten toimi näin? Opetus on perinteisesti hyvin hierarkkista toimintaa, jossa päätöksenteko on viety riviopettajan ulottumattomiin byrokratian suojamuurin taakse. Vaatii melkoista siviilirohkeutta ryhtyä kehittämään menetelmiä, jotka tähtäävät oikeasti hyvään jollekin toiselle ihmiselle. Kehittäjien saavutuksia vähätellään ja heidän rattaisiinsa heitetään kapuloita. Mekin olemme sen kokeneet, mutta visio paremmasta huomisesta on ollut voimakkaampi. Tunnuslauseemme: ohjaamme elämään pitää lyhykäisyydessä kaiken sisällään. Ohjaus on opetusta tehokkaampi menetelmä ja elämä on monilla nuorilla jo tarpeeksi pahasti solmussa ennen ohjaukseemme tuloa.
Syrjäytymisen estäminen saamalla nuori uskomaan itseensä ja työllistymään on mitä tärkeintä koko yhteiskunnan kannalta. Se on myös taloudellisesti kannattavaa toimintaa, vaikkei se ole mitattavissa kvartaalitalouden mittareilla.

Ei kommentteja: