torstai 16. huhtikuuta 2009

Kiinalainen juttu osa 12

Alkaa loppusuora tässä juttusarjassa häämöttää. Tänään siis kävimme Käpylän yksikön ryhmän ja heidän yhteistyökoulusta Suomeen tulevien oppilaiden kanssa oluttehtaalla tutustumiskäynnillä. Melkoinen laitos oli kyseessä ja ainakin kiinankielisen esittelyvideon perusteella erinomaisen tärkeä. Olihan kyseinen firma viimevuotisten kisojen sponsoreita. Olympiatulen kantajia videolla esiintyi runsaasti ja selostaja miltei tikahtui kehusanoihin videon päätteeksi. Emme kyllä ymmärtäneet sanaakaan selostuksesta ja tekstityskin oli niin alalaidassa, ettei siitä juurikaan eturivin takapuolelle näkynyt.

Sieltä suunnistimme yhdelle Pekingin yliopistoista ruokailemaan, emme kylläkään tienneet miksi juuri sinne. Emme viitsineet edes kysyäkään, mutta arvelimme jälkeenpäin sen liittyneen lähtöjuhlan valmisteluihin. käpyläläisten yhteistyökoululla oli puolentoista tunnin juhöa meitä varten. Koulun oppilaat esittivät taitojaan eri lajeissa laulusta tanssiin. Siellä oli tosiaan nähty vaivaa tilaisuuden eteen.

Juhlan jälkeen hotellille ja pikainen asunvaihto päivällistä varten. Ja suunta meidän yhteistyökoululle, jossa söimme jälleen kerran maittavan aterian. Jutustelu oli selvästi vapaampaa edellisiin verrattuna ja etenkin aiempien tuttavuuksiemme kanssa ilta sujui todella rattoisasti. Juttelimme lähes huomiseksi suunnitellun loppukeskustelun aiheetkin läpi, joten huomenna pääsemme lounaan jälkeen tutustumaan vielä Olympiapuistoon. Sieltä etsiydymme sitten omine nokkinemme hotellille.

Kokonaisuutena tämä reissu on ollut sekä antoisa, että rasittava. Etenkin keskustelut paikallisten kanssa ja heidän ystävällisyys ovat olleet positiivisinta antia. Tietenkin nähtävyyksiin tutustuminen ja kaupungilla liikkuminen ovat avartaneet maailmankuvaa melkoisesti. Opetuksen erot ovat olemassa ja uskallan väittää meidän systeemiämme oppilasläheisemmäksi ja yksilöllisemmäksi. Suomessa käyneet paikalliset myöntävät eron, mutta tunnustavat voimattomuutensa muutoksen saamiseksi.

Itse asiassa meillä Haagassakin Smart tiimissä muutos lähti opettajista itsestään. Meillä vaan sattui olemaan niin valistuneet esimiehet, etteivät estäneet systeemimme kehitystä. Tästäkin asiasta olemme täällä keskustelleet ja päätyneet jopa muutamiin painokelvottomiin ajatuksiin. Rivien välistä lukijat tietävät mitä tarkoitan.

Odotan jo innolla kiinalaisten Suomeen tuloa ja sitä, että pääsemme heidän kanssaan tutustumaan meidän malliimme. Valitettavasti talouden näkymät ja korjaamoiden viimeaikaiset henkilöstön supistukset eivät anna parasta kuvaa. Tosin sama ongelma on täälläkin. Tänään saimme kuulla yhteistyökoulumme uhasta menettää 450 harjoittelupaikkaa ensi vuodeksi. Ja tämä vain yhden heidän kumppaninsa taholta.

Ongelmia siis piisaa joka puolella. Mutta niistäkin täytyy selvitä, joten hyvät ideat on aina punnittava ja uskallettava tehdä radikaaleiltakin tuntuvia ratkaisuja. Huomenna siis matkalaukun pakkausta ja loppupalaveria, joten tämä saattaa olla viimeinen kiinalainen juttuni täältä kirjoitettuna.

Ei kommentteja: