keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Kiinalainen juttu osa 5

Tämä olkoon sitten lyhyempi kuin nuo edelliset jutut. Koulussa Haagan oppilaat ahkeroivat moottorin irroituksen kimpussa. Tosin tehokasta työaikaa ei kovin paljon ollut. Bussimatka kesti yli puoli tuntia ja aamupäiväjumppakin yhdessä muiden oppilaiden kanssa vei osansa. Ruokatuntikin on täällä kaksi tuntia, joten pikaisesti syövät ehtivät antaa ruoan painua reilun tunnin. Sitten onkin loppukirin paikka ja hotellille lähdetään puoli neljän maissa. Paikalliset oppilaat tosin opiskelevat hetken pitempään molemmista päistä pöivää.

Koulun jälkeen kävimme pikaisesti pukuostoksilla, mutta siitä ei tullutkaan mitään, koska valmistusaika on kaksi viikkoa, joten olisimme jo kotimaassa ennen puvun valmistumista. Sieltä sitten oppaidemme kanssa hotpotille. Taas uusi paikallinen tapa valmistaa syötävää. Tällä kertaa osallistuimme siihen myös itse. Tiskillä oli jokaisen edessä syvennys kattilalle, johon veden lisäksi laitettiin mausteet kolmiportaisella asteikolla nollasta tuliseen.

Kattila tulille ja pöytään alkoi tulla ohuiksi leikattuja ja rullalle käärittyjä lihasuikaleita melkein mistä eläimestä tahansa suikaleita saa. Myös kasviksia laidasta laitaan tofua unohtamatta. Ruokalista oli vain kiinaksi, joten oppaamme Donald ja Marilyn olivat elintärkeät. Paikassa oli kymmeniä sähkölevyjä ja vielä enemmän ihmisiä, todellinen hot spot. Talvipakkasella todellinen napakymppi.

Päivän erikoisuus oli sitten kotimatka hotelliin keskustasta. Taksikuski eksyi totaalisesti, vaikka Marilyn istui vieressä opastamassa. Taitaa täälläkin yö ja päivä erottaa maaston kartasta. Perille päästiin lopultakin ja kurkkua kuivasi kovasti. Baariin mennessämme tarjoilija sanoi: "sorry we are closed", johon Petteri kielimiehenä vastasi:"Not yet!" ja avasi kylmäkaapin ja toisella kädenliikkeellä tölkin. Eli Baari olikin auki ja saimme huurteiset muillekin paikalle saapuneille. Paikasta on tullut jokailtainen kokoontumistilamme, jossa tsekkaamme paikalla olijat ja kerromme päivän kuulumiset ja kommentit, vaikka olisimme olleet yhdessä koko päivän.

Yhteistyö koulujen kanssa henkilötasolla on sujunut hyvin, mutta Donald ja Marilyn onnistuvat aina ylittämään itsensä välittömyydellään ja avuliaisuudellaan. Jos kenellä sydän voi olla puhdasta kultaa niin heillä.

Ei kommentteja: