lauantai 11. huhtikuuta 2009

Kiinalainen juttu osa 7

Jäikin yksi ilta kirjoittamisessa väliin. Eilen meni kaupungilla ostosreissulla turhan myöhään. Isossa porukassa aina joku innostuu tinkimään myyjien kanssa ja muiden on odotettava, tai ruvettava itse tekemään kauppaa. Siinä sitten vuoronperään turhaa, tai tarpeellista tavaraa osteltiin ja lopputuloksena oltiin taksijonossa pakaasien kanssa.

Taksijono suljettiin kesken kaiken ja jonottajat siirtyivät metsästämään kyytiä lennosta. Ensimmäiseen taksiin osa oppilaista ja käsi taas pystyyn. Seuraavaan saimme jo puolet porukasta kyytiin, kunnes kuski ilmoitti, ettei lähde ajamaan kohteeseemme. Sijaitseehan hotellimme viidennen kehätien ulkopuolella, eikä monikaan kuski tunne aluetta. Siksi meillä on Marilynin kirjoittama ohjelappu, jonka lukemiseen kuskilla menee hetki. Lopulta eräs kuski ilmoitti voivansa ajaa hotellillemme, mutta hänetkin opastimme loppumatkan hotellin pihaan.

Tänään oli vuorossa kesäpalatsi. Bussimatka kesti hotellilta toista tuntia. Paikka on kyllä käymisen arvoinen. Sanoisin tähänastisista vaikuttavimmaksi. Pitkän käytävän kattojen sisäpinnat ja tukirakenteet ovat kaikki maalattuja. Niissä on kuvia, jotka Marilynin mukaan sisältävät jonkun muinaisen runon, tai kertomuksen jostain historiallisesta tapahtumasta. Ja näitä on tuhansia.

Fyysisesti rankin oli kiipeäminen, tai paremminkin alastulo Budhan temppelistä. On siinä ollut pojilla rakentamista. Ylhäältä olisi mitä mainioimmat näköalat tekojärvelle ja muualla Pekingiin, mutta kun ei näkynyt.
Sumua kylläkin näkyi. Ilmansaasteet täällä ovat lähes käsinkosketeltavia. Kurkussa tuntuvat oikein selvästi. Pakokaasut tuoksuvat välillä niin voimakkaasti, että panee ihmettelemään kuinka usvaista täällä olisi vanhemmalla autokalustolla.

Autoja täällä on valtavasti ja niiden modernisuus silmiinpistävää. Toki vanhoja riepujakin näkee jatkuvasti. Liikenne sinänsä on sujuvaa ja säännöt lienevät suuntaa antavia. Takan tulevan töötti korvannee peilien käytön, koska tööttäilyä kuulee jatkuvasti ja kaistanvaihdot menevät melko suurpiirteisesti. Välillä yhdellä vasemmalle kääntyvällä kaistalla on useita autoja vierekkäin, välillä kaistoja on jopa maalattu useampiakin.

Perjantain kolupäivästä vielä sen verran, että olimme automyyjäopiskelijoiden mukana ja pääsimme käytännön myyntityöharjoitukseen mukaan. Viimeisen harjoituksen oppilaamme vetivät keskenään kiinalaisille malliksi hieman alkuperäisohjeita soveltaen. Saimme raikuvat suosionosoitukset ja etenkin paikalliset tyttöoppilaat ihastuivat Timostamme, joka siis sai edellisenä päivänä vedet päällensä.

Huomenna lähdemme aikaisin muurille. Matka kohteeseemme kestää ainakin kaksi tuntia, joten nyt vaan unta palloon.

Ei kommentteja: