maanantai 6. huhtikuuta 2009

Kiinalainen juttu osa3

Tästä päivästä tuli ns. vapaapäivä, koska täällä on paikallinen juhlapäivä ja koulut kiinni. Meille se tarkoitti shoppailua, josta en ole koskaan pitänyt. Siis aikaisemmin entisessä elämässä. Täällä shoppailu on jotain ihan muuta.

Aloitimme turvallisesti outlet liikkeistä, joissa siis myydään kaikkea originaalitavaraa, jota toimitetaan ympäri maailmaa. Hinnat olivat sen mukaiset. Paremmin shoppailun taitavat ja sitä kotimaassa harrastaneet kolleegat ja oppilaat tiesivät mitkä tuotteet ovat lähes saman hintaisia kuin Suomessa. Näissä liikkeissä hinnat ovat näkyvissä, eikä niistä juurikaan voi tinkiä. Itselleni ei sieltä jäänyt mukaan kuin sulkapallosetti, johon vaikutti Käpylän sulkapallomestarin asiantunteva konsultointi muodossa mulle kans.

Tämän ostosparatiisin jälkeen taas porukka kolmella taksilla seuraavaan paikkaan, jota voisi kutsua ostoshel....ksi. Ainakin rahat siellä menivät lähes kaikilta. Paikka on nimeltään Pearl market ja ainakin tutustumisen arvoinen. Siellä et voi mennä myyntipöydän ohi ilman, että sinulle yritetään myydä mitä tahansa sillä pöydällä on. Tuotteet ovat nyt piraattituotteita ja kaupankäynti sen mukaista. Myyjä tarjoaa tuotetta tiettyyn hintaan, joka on 80% ohjehinnasta. Älä missään tapauksessa tarjoa yli 20% ohjehinnasta ja tinkiminen alkaa. Seuraavaksi myyjä yleensä kysyy montako kappaletta samaa tuotetta laitetaan. Me tingimme työkaverin kanssa aluksi neljän muistitikun satsista 70% alennusta ja nostimme määrän lopulta seitsemään päästäksemme sopivaan tasalukuun. Lopullinen alennus ensimmäisestä pyydetystä hinnasta 80%.

Myyjä näytti tietokoneellaan, että kaikki toimivat ja niissä oli luvattu kapasiteetti. Hotellilla omalla koneellani testattessamme virustorjunta poisti heti neljä eitoivottua tiedostoa. Reilu giga valokuvia tikulle ja vapaa tila väheni vastaavasti. Odotetaan nyt, että miten käy luvatulle kapasiteetille tikun täyttyessä.

Muut kaupankäynnit noudattivat samaa kaavaa ja mukanamme ollut yhteyshenkilö ilmoitti meille milloin hinta ja laatu olivat kohdallaan. Ilman häntä moni ostos olisi ollut arveluttavampi, mutta emme olisi kuitenkaan maltaita hävinneet, vaikka ostos olisi haihtunut savuna ilmaan heti kaupasta poistuttuamme. Mielenkiintoista oli myös havaita myyjien suorastaan takertuvan asiakkaisiin estääkseen heitä lähtemästä seuraavalle tiskille.

Erinomaisen mielenkiintoinen kohde tämmöiselle shoppailuun aiemmin kielteisesti suhtautuneelle. En ole fani vieläkään, mutta melkoinen kokemus, kuten tämä paikallinen ruokakin. Se taas on oman juttunsa arvoinen, ellei useammankin.

Ei kommentteja: